Факт 1: День захисту дітей відзначається вже 66-й раз

Вперше Міжнародний день захисту дітей почали відзначати в 1950 році. За півроку до цього, в листопаді 1949 року, в Парижі на конгресі Міжнародної демократичної федерації жінок було прийняте рішення про його щорічне святкування. Приємно, що це рішення було підтримане 51 країною.

Факт 2: Перша Декларація прав дитини створена в 1959 році

Організація Об'єднаних Націй підтримала цю ініціативу і в 1959 році була складена перша Декларація прав дитини. У ній налічувалося декілька статей, які повинні були забезпечити законний захист неповнолітніх. І хоча у цієї Декларації не було юридичного статусу, її все одно прийняли в багатьох країнах світу.

Факт 3: У Міжнародного дня захисту дітей є свій прапор

Прапор свята має зелений фон, який символізує родючість, свіжість, ріст і гармонію. У центрі розміщена фігурка нашої планети, а навколо неї - 5 дитячих фігурок різного кольору. Вони символізують терпимість і різноманітність.

Факт 4: У 1989 році прийнята Конвенція прав дитини

20 листопада 1989 року ООН затвердила Конвенцію прав дитини, в якій міститься 54 статті. Вони регулюють права всіх дітей планети. Також у Конвенції прописані обов'язки дорослих у відношенні до неповнолітніх громадян.

Факт 5: У деяких країнах планети День захисту дітей відзначають не 1 червня 

День захисту дітей не у всіх країнах відзначається у перший день літа. Є держави, де влаштовують свято дітей 20 листопада - в день затвердження Конвенції прав дитини. А в деяких країнах цей день приурочено важливим історичним подіям. Наприклад, у Парагваї День захисту дитини припадає на 16 серпня.