воскресенье, 27 декабря 2015 г.


Зимові ігри, забави та розваги для дітей



Катання на ковзанах
Катання на ковзанах - це одне з найбільш популярних і модних зимових розваг. Коли в другій половині XIX століття в Лондоні з'явився перший штучний лід, ніхто не припускав, що леді і джентельмени вікторіанської епохи не на жарт захопляться ковзанами. Причому англійці, збираючись на льодову прогулянку, насамперед думали про те, як вони будуть виглядати. Тому одяг підбирала особливо ретельно. У підсумку це розвага перетворилася в  справжній світський вихід. Російські аристократи не відставали від європейських. Правда, на відміну від жителів туманного Альбіону, їм доводилося кататися під відкритим небом. Але ні мороз, ні сніг не могли утримати їх вдома. На ковзанці знайомилися, закохувалися і просто гуляли. Мода на подібне проведення часу йшла і поверталася. Але скільки б років і століть ні проходило, і чоловіки, і жінки виходять на лід не стільки для того, щоб робити всякі там «вісімки», потрійні «фліпи» і подвійні «кожухи». Скільки для того, щоб просто отримати задоволення від ковзання по льоду. Я впевнена, вам не захочеться сидіти вдома всією сім'єю біля телевізора і пропускати ще один сезон модного нині відпочинку.         Перед походом на каток треба все продумайте до дрібниць. Не обов'язково бути у відмінній формі, щоб кататися на ковзанах. Більше того, навіть якщо ви ніколи не стояли на льоду, це не привід відмовлятися від такого задоволення. Адже приблизно чверть людей з тих, хто приходить на ковзанку, насилу перебирають ногами по дзеркальній гладі, замість того, щоб плавно ковзати. Насправді головна умова - вам просто потрібно дуже сильно захотіти кататися.
Але перш ніж зробити перший крок, навчіться падати. Головна помилка, яку здійснюють майже всі новачки, це падіння головою назад. Потренуйтеся вдома з членами вашої родини правильно групуватися і падати на підлогу. Щоб уникнути серйозних травм, потрібно намагатися впасти на зовнішню частину бедра; руки притиснути до грудей, щоб не пошкодити слабкі кистьові суглоби; голову максимально нахилити вперед - так, щоб підборідок торкався грудей. Синці та забої катанню не перешкода. На жаль, без них не обійтися, але не поспішайте відмовлятися від мрії. Спробуйте ставитися до падінь як до необхідності і в той же час прекрасної можливості виховати силу волі.
Снігові скульптури
Проте асортимент зимових розваг аж ніяк не вичерпується катанням на ковзанах. Якщо на ковзани ви не ставали жодного разу і не бажаєте цього робити, а лижі востаннє надягали на уроці фізкультури, не варто засмучуватися. В ваших силах зробити зимовий відпочинок незабутнім. Одне з найбільш захоплюючих занять - це ліплення зі снігу(якщо ж він таки буде). Раджу вам організувати сімейний конкурс снігових скульптур. Дайте волю своїй фантазії, і на світ з'являться дивовижні снігові істоти: тварини, автомобілі, різні композиції. Особлива тема - конкурс кулінарів, коли учасники виготовляють торти різних форм і розмірів. Їх можна розфарбувати фарбами, а якщо акуратно облити скульптуру водою, вони замерзнутьі простоять довше. Напевно, комусь здасться цікавим варіантом споруда снігової печери або лабіринту. Якщо ви "чаклуєте"  вдома, то можете бути впевнені в тому, що ніхто не зламає і не зіпсує вашої роботи. До речі, ліплення зі снігу - не тільки цікаве проведення часу. Це ще цікаве перебування на свіжому повітрі,  дуже корисно для здоров'я всіх членів сім'ї. До ліплення можна залучити не тільки молодих членів сім'ї, але і бабусю з дідусем.
Інші зимові розваги
Зимова прогулянка як не можна краще підходить для спільного відпочинку дітей і батьків, причому напевно бу-де весело і тим, і іншим. У кого часом не виникає спокуси зліпити сніжок і кинути його по комусь? Сніжки - одна з найбільш відомих зимових ігор, і її легко змінити за своїм смаком. Крім звичайної «перестрілки» і штурму сніжної фортеці, ви можете зайнятися майже олімпійськими видами спорту - стріляниною по мішені або кидками в кільце. Для останньої гри необов'язково шукати кошик: можна обійтися колом потрібного діаметру. Для цієї ролі підійде, наприклад, пластиковий обруч, старе відро без дна. Прикріпивши «підручний засіб» до дерева або стовпа, можна сміливо починати змагання.
Ще одне цікаве заняття, найбільш підходяще для зим-нього часу - гра в слідопитів. Адже на снігові сліди видно особливо чітко. Якщо ваша дитина ще не знайома зі слідами птахів або тварин, то цей захід буде носити пізнавальний характер. Крім того, можна звернути увагу  і на інші сліди. Наприклад, на слід власних чобітків або черевиків, санок, відерця чи іншої іграшки, машини та інші сліди. У тому випадку, коли «слідопит» досить досвідчений, можна зайнятися відгадуванням власника сліду.
З дітьми взимку можна пограти в пошуки скарбу, якщо сніг досить пухкий. В якості скарбу вам стане в нагоді будь-яка гумова іграшка. Той, хто першим знайшов її, стає ведучим - ховає скарб від інших.
Однак зимовий відпочинок - це не тільки спортивні ігри. Прогулянка по засніженому паркові,  вулицями може принести не мало задоволення. Якщо ж ваше чадо не може чинно насолоджуватися видами зимової природи, запропонуйте конкурс: хто більше згадає пісень або віршів про зиму. Інший варіант - взяти з собою фотоапарат і доручити «кореспондента» зробити фото-звіт про вашу спільну прогулянку. Цікаво буде поглянути на зимові кадри тих місць, які ви зняли в інші пори року, а потім можна зробити  колаж на тему зміни сезонів. Якщо ви гуляєте з дітьми в лісі , не забудьте взяти горішків: ви зможете не тільки погодувати білочок, але і додати їжі у пташині годівниці. Ви зробите добру справу, а звичайна прогулянка принесе інший відтінок: чи часто  дітям вдається особисто поспілкуватися з живої природою?
«Нельотна погода»
У тому випадку, коли погода не годиться для прогулянки, згадайте ще про одну споконвічну зимову родзинку - візерунок на вікнах. Хто в дитинстві  не милувався «картинами Діда Мороза»?  В пам'яті відразу постають якісь казкові образи?  Може, ви разом з дітьми і самі складете якусь казку за мотивами побачених візерунків.
Зимовий світловий день короткий. До того ж погода не завжди сприяє довгим прогулянкам. Тому взимку більшу частину часу ми змушені проводити в приміщенні. Однак і в цьому можна знайти задоволення, недоступне в інший час року. Хто відмовиться посидіти всією сім'єю за «смачним» столом в теплі і затишку, в той час як за вікном мете заметіль? У такі хвилини особливо приємно відволіктися від постійної метушні і невідкладних справ, приділивши увагу найважливішому - своїм близьким людям.
І, наостанок, хочеться вимовити: «Хай живе сніг!» Напевно, тільки для автомобілістів і комунальників замети і снігопади - джерело проблем. А всім іншим він дає прекрасну можливість насолодитися зимовими розвагами для всієї родини, відпочити на свіжому повітрі або помріяти в затишному теплі.


четверг, 10 декабря 2015 г.

Результати змагань з піонерболу
9 грудня в нашій школі між учнями 4-их класів були проведені змагання з піонерболу. Гарні вміння і жагу до перемоги показали учні 4-А класу. Завдяки правильній тактиці гри, справжньому командному духові, групі вболівальників діти вибороли I місце. Команди 4-Б і 4-В класів зайняли II та  III місця відповідно. Команда-переможець нагороджена шкільним перехідним кубком.


среда, 2 декабря 2015 г.

Готуємось до змагань з піонерболу

Як грати в пионербол
      Піонербол - одна з найулюбленіших ігор дитинства. Можна сказати, що вона є полегшеною версією волейболу, так як поведінка гравців на майданчику та й правила самої гри багато в чому схожі з волейбольними. Навчитися грати в піонербол зовсім нескладно. У нього грають, починаючи з самого раннього віку. Навіть школяр молодших класів з легкістю розуміє правила піонербол. Однак це не робить її менш видовищною та захоплюючою. Давайте розберемося як правильно грати в піонербол.
              Правила гри в піонербол
      Все, що потрібно для гри в піонербол - це м’яч і 2 команди від 3 до 8 чоловік у кожній. Оптимальним вважається, коли в загальній сумі на ігровому майданчику знаходяться 12-14 чоловік. М’яч підійде практично будь-який, але бажано волейбольний або футбольний. Через середину майданчика натягується сітка або навіть просто мотузка. Команди стоять по обидві сторони. Як було сказано раніше, правила піонерболу аналогічні волейболу, за тим винятком, що м’яч можна ловити і здійснювати з ним не більше 3 кроків по майданчику. Після чого його необхідно або передати гравцеві по команді, або перекинути через сітку. Дозволяється здійснювати не більше одного пасу в атаці. Завдання - не допустити падіння м’яча на землю або підлогу, в іншому випадку зараховується очко. Гра завершується з набором 25 очок, після чого команди міняються місцями і розігрують ще одну партію. У разі рахунки в партіях 1: 1, грається завершальна партія.

вторник, 1 декабря 2015 г.

             Про це корисно знати


        Шашки – це чарівна гра . Вона одночасно і проста, і складна. Це і змагання, і боротьба, гра загартовує дитячу психіку і характер, а також позитивно впливає на такі людські якості, як організованість, відповідальність, здатність доводити до кінця розпочату справу, не сумувати і не падати духом у разі невдач, допомагає повірити в себе. Гра в шашки – інтелектуальне дозвілля.
При навчанні грі в шашки, перш за все, важливо знати , що дітей ні в якому разі не можна змушувати, вони повинні самі цього захотіти. Завжди знайдуться активні й допитливі діти, які люблять «щось новеньке», спочатку вони включаються в роботу, а потім і інші діти, дивлячись на них, теж починають захоплюватися грою в шашки. Головне, щоб процес навчання дітей проходив ненав'язливо і цікаво. Знайомити дітей з новим для них матеріалом необхідно в простій і дуже доступній для розуміння формі. Правила гри в шашки на перший погляд здаються нескладними, але для гри в шашки не достатньо просто знати правила, так як ця гра містить у собі багато різного роду труднощів, тонкощів і хитросплетінь. Для того, щоб діти добре навчилися грати в шашки, потрібні систематичні заняття, які містять в собі мінімум теорії і максимум практики. Знайомство і навчання дітей грі в шашки відбувається поетапно, за принципом: від простого до складного. Спочатку дітей потрібно ознайомити з історією виникнення цієї гри, потім продемонструвати їм дошку, фішки чорного і білого кольорів, після чого навчити правильно розставляти фішки на ігровому полі, пояснити, чому всі шашки ставляться тільки на темні клітини ( це необхідно для того, щоб шашки суперників зустрілися в грі ) і так далі. Необхідно також чітко сформулювати суть гри, яка полягає в тому, щоб при просуванні своїх шашок вперед, знищити шашки суперника або перекрити йому всі ходи. Після того, як діти засвоїли загальні відомості про шашки, можна приступати до знайомства з основними правилами гри. Необхідно пам'ятати, що грати в шашки дитині потрібно не тільки з гравцями сильнішими, але також і слабкішими за нього ( перемоги в грі будуть стимулювати його, підігрівати інтерес, а ось частий програш може негативно вплинути на подальше бажання дитини грати в шашки ). Важливо кожну дитину час від часу хвалити (за перемогу, навіть за один вірно зроблений  хід ), і ніколи не критикувати за програш - це відіб'є в нього бажання взагалі у майбутньому займатися не тільки шашками, але і іншими іграми змагального характеру. 


Змагання з шахів             

      

Результати змагань
2 класи:
I місце  Лукашенко Владислав (2-А);
II місце Варв’янський  Владислав (2-В);
III місце Бондарець Руслан.
3 класи:
I місце  Пастушенко Назар (3-Б);
II місце Терпак Руслан  (3-Б);
III місце Каркач Валерія (3-В).
4 класи:
I місце  Джепка Олександр (4-А);
II місце Бордюг  Даніїл (4-Б);
III місцеТанько  Даніїл (4-Б).

Дякуємо всім учасникам змагань за участь, нових досягнень і перемог!