понедельник, 16 ноября 2015 г.

Знайомтеся!
Вас вітає гурток «Юні туристи-краєзнавці»         
       Решетилівського районного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді при Решетилівській загальноосвітній школі I ступеня
  

Робота творчої групи в районній бібліотеці
Збір інформації про умови життя фазана в дикій природі





Робота творчої групи в мережі Інтернет по темі " Розведення мисливського, королівського та срібного фазана"



Засідання творчої групи в шкільній бібліотеці: читання гуморески Остапа Вишні " Фазани"



четверг, 12 ноября 2015 г.


Природа – такий же унікум, як картина Рафаеля. Знищити її легко, відновити неможливо.
І.П. Бородін
          Фазан – осілий птах, що робить його бажаним мешканцем угідь, якщо в них створені умови для нього. Він відносно легко пристосовується до великих полів, якщо забезпечити йому корм, укриття й захист.  А ще фазан потрібен мисливському господарству України. Потрібний хоча б тому, що цей вид краще переносить зміни в ландшафті, ніж, скажімо, куріпки.
          За розведенням і вселенням фазанів в угіддя – майбутнє! Тільки регулярні випуски дичини здатні підтримувати її високу чисельність. У цьому весь секрет достатньої кількості дичини, що так вражала нас у сусідніх європейських державах. Сьогодні про зниження чисельності фазана ведуться дискусії. Фахівці вважають, що на ці показники впливають такі фактори: клімат, який змінився (холоди та дощі в період, коли виводяться й  підростають пташенята), погіршення екологічної ситуації (застосування, наприклад, для обробки кукурудзи інсектицидів групи неонікотиноїдів, діюча речовини яких – сполуки нікотину, що завдає шкоди екології), прес надмірної кількості хижаків, різні невивчені віруси.
          Вихованці гуртка « Юні туристи- краєзнавці» вирішили вивчити і дослідити  проблему збереження фазана в угіддях, адже він є одним з найцінніших і красивих птахів в природі , ознайомитися з умовами проживання, поведінкою степових фазанів в дикій природі, а також  проаналізувати  цікаві факти життя фазанів в домашніх умовах.





                                                                           

четверг, 5 ноября 2015 г.


Відвідали культурні осередки селища
4 листопада вихованці гуртка " Юні туристи-краєзнавці" відвідали центр культурного життя селища- районну бібліотеку. Діти переглянули велику кількість дитячої літератури, в куточку відпочинку хлопці грали в настільні ігри. Цікаво і пізнавально пройшла для дітей екскурсія краєзнавчим музеєм, де був представлений побут української оселі.




вторник, 3 ноября 2015 г.


Це потрібно знати!  
Великого значення для гармонійного розвитку набуває вироблення у молодших школярів життєво важливих фізичних якостей: спритності, сили, швидкості, витривалості, гнучкості, а також уміння довільно розслаблювати м'язи.
У молодшому шкільному віці природний фізіологічний розвиток рухових якостей має свої особливості: спритність і швидкість рухів розвиваються інтенсивніше, ніж сила і витривалість. Для методики фізичного виховання важливо враховувати те, що м'яз як орган відчуття дозріває раніше, ніж як робочий орган. У дітей з 7 до 13 років спостерігаються найбільші зрушення в розвитку координації рухів. З огляду на це, важливо правильно визначити зміст і методи фізичного виховання, які б сприяли розвитку в дітей рухових якостей відповідно до їхніх вікових особливостей.
 Програма з фізичної культури для учнів початкових класів приділяє велику увагу розвитку рухових якостей школярів. У кожному її розділі, присвяченому формуванню і вдосконаленню, рухових умінь і навичок, передбачено матеріал для розвитку рухових якостей. Вчителям фізичної культури необхідно орієнтуватися на цей матеріал і виходячи з умов школи, виділяти на кожному уроці певну кількість часу (6-12 хв) на розвиток рухових якостей учнів.
 Вправи для розвитку швидкості. 
1. Ривки та прискорення із різних вихідних положень (сидячи, лежачи,стоячи) за сигналом.
 2. Ривки з різною зміною напрямку руху.
 3. Імітування вправ (наприклад, виконання руху, як при ударі по м’ячеві).
 4. Швидкі переміщення з послідуючим імітуванням передачі м’яча чи нападаючого удару.
 5. Швидке переключення від одних дій до інших (наприклад, перекиди вперед після декількох передач м’яча).
 6. Гравці (учні) в парах розміщені на бокових лініях: один підкидає м’яча чим вище і втікає до протилежної лінії, інший біжить і підбиває м’яча двома руками знизу. Підбивши м’яч, учень ловить його і підкидає знову вгору.
Організаційно-методичні вказівки.
Швидкість вимагає виконання рухових дій в мінімальний для
 конкретної ситуації час. Вправи, що розвивають швидкість, не слід виконувати в стані втоми.
Вправи для розвитку спритності.
 1.Ходьба по гімнастичній лаві із рухами рук в різних напрямках.
2. Стрибки з місця на місце та з розбігу з поворотом на 180, 270 та 360.
3. З упору в присіді перекид вперед в упор в присіді.
 4.Те ж, але з перекидом назад.
 5.Перекид через плече.
6. Перекид: крок із випадом в бік, повернутись спиною в бік, і, торкаючись бедром підлоги, виштовхнути м’яча потім виконати перекид.
7. Стоячи спиною до стіни на відстані 2 метри, кинути м’яча за голову, повернутись і спіймати його.
 8.Гра в крузі двома – трьома м’ячами.
 В парах на відстані 6 метрів. Учень виконує передачу м’яча над собою, потім партнерові, після чого робить перекид вперед. Те ж саме виконує партнер.
9. Гра в захисті – один проти двох.
 Ходьба по гімнастичній лаві із одночасними передачами м’яча над собою.
 Організаційно-методичні вказівки.
Найбільш простий спосіб визначення спритності учнів слідуючий: з положення стоячи, ноги разом, руки на поясі, стрибком повернутися вліво; потім поміняти кут повороту – від початку стрибка до приземлення. Чим більший кут повороту, тим кращий результат.
Для розвитку спритності корисні рухливі та спортивні ігри, біг з перешкодами, різного роду стрибки, підйом штанги з затримкою в окремих позах, перенесення партнера різними способами тощо. Вправи для розвитку спритності краще виконувати на початку основної частини тренувального заняття, а рухливі та спортивні ігри - проводити в кінці. Обсяг вправ для розвитку спритності в рамках одного тренування повинен бути незначний, але виконувати їх потрібно частіше.

Спробуємо разом?!


С

Тиждень спритності
Згідно плану роботи в школі, 19-23 жовтня , серед учнів 2-4 класів був проведений тиждень спритності. Результати змагань:
2 класи
хлопці:
I місце Кобилинський Назар ( 2-А);
II місце Литвиненко Михайло ( 2-Г);
III місце Курінний Іван ( 2-Б).
дівчата:
I місце Бардакова Єлизавета ( 2-Б);
II місце Убийвовк Анастасія ( 2-А);
III місце Срібна Злата ( 2-В);
                Постолакій Вікторія ( 2-В);
                Коваленко Анна ( 2-А).

3 класи 
хлопці:
I місце Новоселя Олександр( 3-Г);
II місце Лазаренко Володимир( 3-Г);
III місцеЛазаренко Ілля ( 3-Г).
дівчата:
I місце Трапезнікова Інна ( 3-Г);
II місце Тукачова Марина ( 3-Г);
III місце Григоренко Дарина ( 3-В);
4 класи
хлопці:
I місце Кузнєцов Міхаіл (4-А);Олександр
             Кулик Олександр (4-А) ;
II місце Таборов Богдан(4-А);
               Баклицький Олександр ( 4-А);
III місце Степанов Віталій( 4-В).
дівчата:
I місце Симоненко Аліна  ( 4-Б);
II місце Донченко Мілана ( 4-В);
III місцеПопок Єлизавета ( 4-А).

воскресенье, 1 ноября 2015 г.


Про користь ранкової гімнастики 

Ще в дитячому садку нам твердили про те, що запорука міцного здоров'я - ранкова зарядка. З тих самих пір в нашій голові міцно влаштувалася установка «зарядка = здоров'я». Проте з якоїсь причини цей, здавалося б, нескладний комплекс вправ міцно влаштувався в режимі дня величезної кількості людей?
Ранкова гімнастика-це комплекс фізичних вправ, виконувати які необхідно безпосередньо після пробудження. Головна її мета - зарядити наш організм запасом енергії на весь день, «розбудити» організм після сну, підвищити загальний тонус.
Як ми вже вказали, ранкова гімнастика переслідує ряд цілей. Проте на цьому її позитивний вплив на організм не обмежується. Так навіть за допомогою звичайної зарядки можна підтримувати своє здоров'я на належному рівні навіть в літньому віці. Крім цього виконуючи зарядку вранці, ви знижуєте ризик травм і забоїв до мінімального рівня, так як всі м'язи будуть в тонусі, суглоби будуть досить « розігріті». Як правило, зарядка опрацьовує всі основні групи м'язів. При цьому активно починає працювати кожна система організму, кожен орган. Так само зарядка позитивно впливає на поставу. Вночі кров починає циркулювати по судинах в рази повільніше, ніж у денний час, серцевий ритм сповільнюється. Після виконання ранкових вправ вся кровоносна система починає працювати з новою силою. Робота серця і судин поліпшується. Корисна буде зарядка і для людей, які прагнуть позбавитися від зайвої ваги. Така гімнастика не вимагає особливих зусиль, але в той же час, по ефективності дорівнює повноцінним тренуванням, адже вона прискорює обмін речовин в організмі. Як виконується ранкова зарядка?Мабуть, кожен з нас хоч раз виконував ранкову гімнастику. Як правило, це комплекс, що включає в себе нескладні вправи: вправи, присідання, нахили, махи, ривки, віджимання і так далі. Складність зарядки може варіюватися від рівня вашої фізичної підготовки, від кількості вільного часу і від ваших потреб. Але, як показує практика, навіть 10-15 хвилин простих вправ в день, достатньо для того, щоб підтримувати бадьорість тіла і духу. Ранкова гімнастика в обов'язковому порядку виконується, як випливає з назви, вранці, відразу після пробудження, перш ніж ви приступите до своїх справах. Дуже важливо виконувати зарядку на голодний шлунок. Зарядка на ситий шлунок стане колосальним навантаженням на знесилений після глибокого сну організм.
Гімнастику варто включити в комплекс гігієнічних процедур. Іншими словами, виконання вправ має стати для вас такою ж звичною справою, як ранкові водні процедури. Не буде зайвим доповнити зарядку обтиранням і контрастним душем. Так обмінні процеси почнуть працювати ще швидше.Комплекси ранкової гімнастики відрізняються за спрямованістю. Комусь достатньо загальних вправ, спрямованих на тренування всіх груп м'язів. Комусь необхідний заряд бадьорості з ранку. Інші бажають розвинути гарну поставу або відновлення після травм. З цієї причини слід чітко визначити мету, з якою ви будете виконувати вправу. Потрібний комплекс можна знайти в інтернеті, книгах або ж проконсультувавшись з лікарем. До речі, зарядка показана абсолютно будь-яким категоріям людей, будь то дитина, чи пенсіонер.
Стандартна ранкова зарядка триває 10-15 хвилин. Кожна вправа виконується по 30-60 секунд. Послідовність така: в першу чергу виконується розминка шиї, плечового пояса, рук, спини, тазової області, гомілок. Далі в такій же послідовності виконуються основні вправи. Врахуйте, що необхідно виконувати розминку перед кожною зарядкою, інакше ви ризикуєте заробити розтягнення або навіть вивих.Не забувайте про правильне дихання: вдих носом, видих ротом. Дихання повинно бути розміреним, ритмічним. Слідкуйте за вашим самопочуттям. Якщо ви відчуваєте, що воно різко погіршилося, варто припинити заняття і проконсультуватися з вашим лікарем.
Присвятіть ранковій гімнастиці всього 10 хвилин вашого часу, і ви відразу ж відчуєте приплив енергії, який буде супроводжувати вас весь день. Через тиждень - два регулярних занять ви відчуєте загальне поліпшення здоров'я, тонус м'язів, активну роботу всіх систем організму і піднесений стан!